Γεωργία Καλοδίκη

Συνθέτις

Σισύφου Παραλλαγές (2008-2009)

για φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, βιόλα, τσέλο, πιάνο

Διάρκεια: 10'

Σισύφου Παραλλαγές PDFΣισύφου Παραλλαγές MP3

Κάθε ένα από τα 3 μέρη-παραλλαγές του έργου αποτελεί και μία διαφορετική προσέγγιση του δράματος του Σίσυφου. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Σίσυφος είναι καταδικασμένος αιώνια να ανεβάζει ένα βράχο στην κορυφή ενός βουνού. Το μαρτύριο του δεν συνίσταται απλά στην χωρίς τέλος ανάβαση αλλά στο ότι με το που φτάνει στην κορυφή, ο βράχος ξαναπέφτει οπότε ο Σίσυφος επαναλαμβάνει αέναα την προσπάθειά του χωρίς τελειωμό αφού είναι καταδικασμένος να τον ανεβάσει και πάλι. Κάθε τμήμα του έργου "δοκιμάζει" τις αντοχές του Σίσυφου με αλλεπάλληλες αναβάσεις και πτώσεις του βράχου.

Στο έργο αυτό όμως ο Σίσυφος μέσα στο μαρτύριό του ψάχνει να βρει τρόπους όχι να ξεφύγει από την καταδίκη των θεών πράγμα αδύνατο όπως η τραγική του ιστορία του απέδειξε, αλλά να δώσει νόημα στην μονότονη ανάβαση του βράχου του. Εδώ υπεισέρχεται η έννοια της παραλλαγής. Έτσι η επανάληψη της ίδιας πράξης έχει σαν άλλοθι το ότι η κοπιώδης προσπάθεια του τραγικού αυτού ανθρώπου που έχει πάντα τον ίδιο στόχο, την κορυφή, γίνεται πάντα με διαφορετικό τρόπο.

Με αυτόν την προσέγγιση αποφεύγεται σκόπιμα η minimal αισθητική με στόχο την ψυχολογική προβολή του υπαρξιακού αδιεξόδου του ανθρώπου γενικότερα. Πάνω σε αυτό ακριβώς το αδιέξοδο χτίστηκε άλλωστε ολόκληρη η φιλοσοφία του παραλόγου. Ο άνθρωπος γνωρίζει καλά ότι οι προσπάθειές του δεν μπορούν να τον γλυτώσουν από την αναπόδραστη μοίρα του δηλαδή τον θάνατο, παρόλα'αυτά είναι καταδικασμένος να προσπαθεί να ξεχνά το τέλος καθημερινά και να ζει το κάθε λεπτό σαν να ζούσε για πάντα, προκειμένου να μπορεί να γεννά, να δημιουργεί και να είναι πλήρης. Οποιοσδήποτε άλλος χειρισμός του "προβλήματος" του Σίσυφου το οποίο απ'ότι φαίνεται είναι και δικό μας, οδηγεί τον ανθρώπινο νου σε επικίνδυνες ατραπούς.

Δείγμα mp3: Ωδείο Φ. Νάκας, Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, Διεύθυνση: Valery Oreskin